Видове Дивеч в България


БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

България e европейска страна номер 1 в лова на благороден елен и държи 4 световни рекорда, включително актуалния световен рекорд трофеи (273, 60 CIC точки, 16, 2 кг.). Еленът с най-големия трофей е с тегло  19.1 кг. 
Средно се отстрелват елени  с тегло на трофея между 10 и 12 кг. . За да бъде успешен лова  препоръчваме, той да бъде проведен по време на брачния период - втората половина на септември. Големи трофеи се добиват при достатъчно сняг и през  декември и януари. . 
Във всички ловни стопанства има изградени много добри съоражения и удобства за лов. Ловецът може да причаква животното на различни места в стопанството или да ловува чрез издебване.Препоръчва, се ловаът чрез: Издебване - септември, октомври, ноември; Примамка - 01:09. до 15.10. Причакване - септември до януари.Сезон за ловуване 01.09- 31.01. ,препоръчват се  5- 6 ловни дни.


ЕЛЕН ЛОПАТАР

Националният рекорд (207, 59 CIC точки) е отстрелян в  ловно стопанство Воден, Североизточна България.Размножителеният период е през октомври.Ловува се чрез издебване,примамване и изчакване. Препоръчваме 4-5 ловни дни. В много ловни стопанства ловът може да се комбинира и е възможен отсрел на дива свиня,муфлон,благороден елен,сръндак, дива коза и вълк. Големите елени лопатари достигат до 6,5 кг. 
Период за ловуване: 01 Сеп 31 януари

 


ГЛИГАН

За повече от 30 години България се смята за най-добрата страна за лов на глигани в Европа. Националният рекорд (158, 20 CIC точки, 27.10 см.) Е на 
2-ро място в световната ранглиста, но е бил световен рекорд в продължение 17 години, от 1986 до 2003 г. Организират се много успешни гонки, но и индивидуален лов на дива свиня е силно препоръчително.Ловецът може да ловува чрез изчакване или издебване.Ловът чрез издебване по време на размножителния период /номври –декември/може да даде много добри резултати .
Глиганите в Бълагария са известни не само с големите трофеи (20 до 29 см.), Но и голямото си телесното тегло.
Най-добрите гонки се провеждат от октомври до края на февруари за 3-4 ловни дни,с 5 до 12 ловци. 
Трофеен лов. Целогодишен

 


СРЪНДАК

Националният рекорд сърна (189, 40 CIC точки, 825 г.) отстрелян в ловно стопанство Болярка, дунавската равнина. Най-добрите стопанства за лов на сръндак са тези в северна България. Силно препоръчваме  началото на ловния сезон - месец май. Основния лов е чрез издебване - май, юни и август, септември;Чпез примамване - август, септември; Причакване - май, юни, септември. Препоръчваме 4-5 ловни дни. Големите трофеи достигнат 500-650 гр. Средно се отстрелват  350-480 грама. В Родопите, средни трофеи се добиват с тегло 250-400 г . В много ловни стопанства ловът на сръндак може да бъде комбиниран с благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, дива коза, глухар или вълк. 
Период за ловуване: от 01. Май- 31.октомври.

 


МУФЛОН

Популацията на муфлона е представена в много стопанства,предимно в Родопите,южна България. Националният рекорд е 240.05 CIC - 95, 6 cm . Средно отстрелваме трофеи от 70 см до 98 см. Препоръчваме 4-5 ловни дни.Едновременно с лова на муфлон може да се комбинира с отстрел на  благороден елен, елен лопатар, дива свиня, сърна, дива коза, глухар и вълк. 
Период за  ловуване: през цялата година

 


ДИВА КОЗА

Балканската дива коза се разпространява главно в Родопите. Ловът чрез издебване е много по-лесен от където и да било другаде,поради факта,че се ловува на терни с надморска височина / 900-2300 м. / .Националният рекорд е (118, 50 CIC точки). Женските достигат до 90-95 CIC точки, мъжките до 100-113 CIC точки. Препоръчваме 4-5 ловни дни. Успешно се комбинира с лова на дива свиня, муфлон, сърна, глухар и вълк. 
Ловния сезон - Мъжки: 10 април - 10 май / 1 декември до януари 15 | Женска: 15 сеп 31 октомври

 


ГЛУХАР

Ловен Сезон: 15 април - 15 май 
В България популацията на глухара е добре представена в Родопите. Методът на лов е чрез издебване рано сутрин на зазоряване. Необходими са поне 3 ловни дни,успешно се комбинира с лов на  сръндак, дива свиня,дива коза, муфлон и вълк.

 


ЛОВ НА ХИЩНИЦИ

Вълк, чакал и лисица се ловуват през цялата година. Препоръчваме лова  през зимата,чрез изчакване  когато има сняг , през пролетта - май чрез издебване, на гонки от октомври до февруари. Най-успешния лов на вълк е през февруари. световен рекорд на дива котка (кожа : 82, 99 CIC точки) също е от България. Популацията на вълк, чакал и лисица ежегодно расте. Често те се отстрелват случайно, при лов на други видове дивеч. Специално добре организиран лов на  вълк, чакал и лисица може да доведе до високи резултати .

 


ЛОВ НА ПЕРНАТ ДИВЕЧ

Нашите клиенти са изключително доволни от лва на пернат дивеч. Ловът на пъдпъдък и гургулица започва на 15 август. Не е радкост отстрел 20-80 бройки на ловец на ден,Ловът на патици и гъски дава най-добри резултати през декември и януари при мъгла и лошо време .Южното ни Черноморие е извесно с добър улов на горски бекас. Организираме страхотен лов на  фазан (колхидски, монголски, корейски). За един ловен ден магат да бъдат отстреляни 10 до 20 бр.ЛОвът на фазани може да се  комбинира с лов на горски бекас, яребица , кеклик и заек.

 


ХИМАЛАЙСКИ ТАР

Ловува се целогодишно

 


ТИБЕТСКИ ЯК

Ловува се целогодишно

 


ЕВРОПЕЙСКИ БИЗОН

Ловува се целогодишно

 


БЕЗОАРОВ КОЗИРОГ

Ловува се целогодишно

 


БЕРБЕРСКА ОВЦА

Ловува се целогодишно